Wat is er in de buurt te doen?


                 

           

 

        Fraeylemaborg  2,2 km



De Fraeylemaborg is gelegen op een landgoed van ruim 23 hectare. Het borggebouw ontstond meer dan zeven eeuwen geleden en kreeg aan het eind van de 18de eeuw haar huidige uiterlijk. Het park, deels naar ontwerp van G.A. Blum en L.P. Roodbaard, is aangelegd in Engelse landschapsstijl. Hierbij zijn restanten van de formele barokke aanleg bewaard gebleven, zoals de karakteristieke middenas. Op het voorterrein staat het schathuis waarin nu een restaurant is gevestigd. Er tegenover staat het koetshuis waarin zich de museumwinkel en de expositieruimtes bevinden. In de oranjerie vindt u een speelse presentatie over de ontwikkeling van het park, vanaf de IJstijd tot heden. In het park staan 17de en 18de eeuwse zandstenen tuinornamenten.

De borg werd in de middeleeuwen als steenhuis gesticht en groeide uit tot een imponerend gebouw met invloedrijke bewoners. De laatste bewoners, de familie Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren, verkochten de borg in 1972 aan de Gerrit van Houten Stichting. Na restauratie werd de Fraeylemaborg museum. De vertrekken laten het tijdsbeeld tot het midden van de 20ste eeuw zien, de laatste fase van de particuliere bewoning. De Grote Zaal wordt gebruikt voor concerten en ontvangsten, terwijl de Kleine Zaal in gebruik is als trouwzaal.


 

´T Roegwold  4,6 km


't Roegwold

Een prachtig stuk natuur, op steenworp afstand! Heerlijk om te fietsen of te wandelen.

“Een gebied met oude natuur én steeds meer nieuwe natuur. Landbouwgronden tussen de al bestaande natuurgebieden worden hier heringericht.

In de Westerpolder heeft de eentonige grasmat al plaatsgemaakt voor een ruige bodem. Hier komen nu mooie bloeiers voor als goudknopje en rietorchis, en vogelsoorten als de roodborsttapuit en kleine karekiet.

In Ae’s Woudbloem is een gevarieerd landschap ontstaan met gras en struwelen, lage plassen en hoger gelegen zandkoppen. De rietmoerassen van Tetjehorn herbergen vogelsoorten als baardmannetje en porseleinhoen. De komende jaren wordt ook het Dannemeer aangepakt. Hier komen bossen, open water en graslanden vol kruiden.



Lees verder


De Baggerputten  1,1 km


Op loopafstand, Heerlijk wandelen of vissen in natuurgebied de baggerputten


“ In de 17e eeuw werd in dit zeer natte laagveengebied van het Slochterveld baggerturf gewonnen. Het veen werd opgebaggerd uit het water en in een grote vorm op zetwallen gedroogd. Zon en wind deden verder hun werk. Met plankjes onder de voeten werd de turf gesneden, die bekend stond om zijn goede kwaliteit. De baggerputten die ontstonden waren langgerekte waterplassen met daartussen de zetwallen of legakkers genoemd. Baggerputten worden ook wel veenputten, petgaten of wieden genoemd.

De Baggerputten is nu een kleinschalig natuurgebied met bos, rietkragen, veenplassen, weilanden en struiken. Door het gebied lopen wandel- en fietspaden en het water doet mede dienst als visvijver. Bij een wandeling over de smalle paadjes is nog duidelijk te merken dat dit een veengebied is; de grond is nog verzadigd met water.”



Lees verder


Schildmeer  9 km


Genieten aan het Schildmeer


Lees verder



Golfbaan Duurswold  9,5 km



Golfen op de golfbaan Duurswold


Lees verder


Nationaal Bus museum Hoogezand 5,5 km

Nationaal Bus Museum Hoogezand


Scheepswerf Wolthuis 4,1 km



De historische Scheepswerf Wolthuis kent een lange geschiedenis als één van de oudste scheepswerven in de provincie Groningen.
Hij is ook één van de weinige werven die nog bestaan en de enige waar is te zien en te ervaren hoe schepen vroeger werden gebouwd.

Brandweer Museum Hoogezand 5,0 km


Brandweer Museum Hoogezand - Sappemeer


Lees verder